Kerststallenboek "Ik ben de stal"

Verhalen rond de kerststallen van pastoor John van OssKerststallenboek uitverkocht.

Het kerststallenboek, dat als jubileumcadeau voor pastoor J.A.M. van Oss s.m.m. is uitgebracht, is zo rond het feest van Driekoningen al helemaal uitverkocht. De boeken gingen als zoete broodjes over de toonbank. Dank aan al degenen, vrijwilligers en verkooppunten, die mede de verkoop hebben ondersteund.

De werkgroep, belast met de productie en verkoop van het boek, rondt hiermee een intensieve periode af. Het doet hen goed te zien dat het boek zo goed is ontvangen.

Een paar enthousiaste reacties willen we u niet onthouden:
"De persoonlijke herinneringen en observaties worden bij elke stal mooi en warm beschreven, waardoor dat intieme/warme nog eens versterkt wordt". (E.D., verzamelaar van keramiek).
"Ik heb het boek ontvangen en in een adem uitgelezen. Wat een mooie verzameling en leuke verhalen ter verduidelijking". (B.R., kerststallenverzamelaar).
"Zelden zo een mooi goed boek gezien, heel goede opbouw heel overzichtelijk. Interessante onderwerpen en prachtige verhalen. Als je begint te lezen wil je niet meer stoppen". (inwoner Genhout)
"Het boek is net een reisgids". (inwoner Genhout)

Namens de werkgroep Kerststallenboek
Ingrid, Elly, Leonne, Heins en Paul.

Achtergrond

Pastoor John van Oss van Schimmert en Genhout kennen we als groot verzamelaar van kerststallen uit de hele wereld. Kerststallen met verhalen. De mooiste verhalen zijn nu te boek gesteld, inclusief tal van foto's.

De verzameling die de pastoor in de loop der tijden samenbracht is veelzijdig en groot. In het kleurrijke kijk- en leesboek "Ik ben de stal" vertelt de pastoor erover. Het boek telt 370 pagina's en ruim 400 kleurenfoto's.

In mei stond de pastoor stil bij zijn 50 jarig priesterfeest en in juli vierde hij zijn 80ste verjaardag. Op de vraag van de kerkbesturen van Genhout en Schimmert met welk cadeau ze hem konden verblijden, antwoordde hij: "Ik zou heel graag een boek willen uitgeven over mijn kerststallen." De kerkbesturen stelden een werkgroep samen met "Ik ben de stal" als resultaat.

"Ik ben de stal...
...Een arme bouwval in verwilderd gras.
Maar ik straal leven uit naar alle zijden.
Ik ben het mooiste huis van alle tijden."


De titel van het boek komt uit de eerste regel van een gedicht van Michel van der Plas. Pastoor van Oss vindt het niet belangrijk of een stal oud en krakkemikkig is. Het gaat erom wat er binnen gebeurt. Zo is dat voor hem ook in het dagelijkse leven. Het gaat niet om de buitenkant vol uiterlijk vertoon, maar om de binnenkant, puur en eenvoudig. Daarom vindt hij geluk in al zijn kerststallen, groot of klein, mooi of minder mooi. Hij geniet steeds weer van het geboorteverhaal van Jezus dat door elke kerstgroep uitgebeeld wordt. Daarom opent hij, in navolging van Jezus, zijn deur voor iedereen die zijn hulp of zijn luisterend oor nodig heeft.

Door de jaren heen heeft pastoor van Oss een geweldige verzameling kerststallen opgebouwd. Hij heeft er veel cadeau gekregen, maar ook zelf gekocht of bij elkaar gespaard. In totaal heeft hij meer dan 1000 kersttaferelen van allerhande materialen en in alle soorten en maten. Eenvoudige en uitgebreide kerststallen, niet alleen uit Nederland en de rest van Europa maar uit landen over de hele wereld. Alle kerstfiguren vertellen het welbekende kerstverhaal, maar allemaal op hun eigen manier en in hun eigen taal. Ze vertellen ons over de gebruiken in het land van herkomst en tonen ons de folklore van de verschillende culturen. Hij heeft vooral gezocht naar kerstvoorstellingen die blijk geven van de lokale volkskunst. In zijn boek laat pastoor van Oss de symboliek van de kerstvoorstellingen duidelijk naar voren komen. Zo vertelt hij over het ontstaan en de ontwikkeling van het christelijk erfgoed. Bij ieder verhaal staat een afbeelding van een passende kerstgroep uit zijn verzameling en is zijn persoonlijk verhaal bijgevoegd. "Ik ben de stal" is een mooie afspiegeling van de bijzondere collectie kersttaferelen van pastoor van Oss en geeft een inkijk in het persoonlijke leven van deze hardwerkende en charismatische man.

Het boek

De symboliek van de kerststal en zijn bewoners wordt pakkend beschreven in dit prachtige kijk- en leesboek "Ik ben de Stal". Meer dan 400 kleurenfoto's op ruim 375 pagina's tonen de meest bijzondere kerstgroepen uit de omvangrijke kerststallenverzameling van Pastoor J.A.M. van Oss s.m.m. Hij is altijd op zoek naar de mooiste stal, en die vindt hij telkens weer, in iedere nieuwe stal die hij aan zijn verzameling mag toevoegen. De rol die Jezus, Maria, Jozef en de koningen door de jaren heen in de kerstgroep spelen, wordt uitgebreid beschreven en we zien hoe diverse Limburgse kunstenaars hun ziel en zaligheid in hun kerstgroepen leggen. Lees hoe pastoor Van Oss uitlegt welke lokale gebruiken en materialen van invloed zijn op de productie van kerstgroepen over de hele wereld. Herken zijn beschrijvingen in de prachtige bijbehorende foto's, en geniet van zijn persoonlijke verhalen. Deze kleine, vaak vrolijke noten en de leuke gedichtjes maken van het dit bijzondere boek een luchtig geheel, vol historische achtergrondinformatie.

Het boek bestaat uit 11 hoofdstukken waarin de verschillende 'hoofdpersonen' uit de kerststal aan bod komen; Jezus, Maria, Jozef en de koningen worden ieder in een apart hoofdstuk belicht. Uitgebreid wordt hun rol in de kerstgroep maar ook hun rol in de geschiedenis uit de doeken gedaan. Er is een hoofdstuk over de geschiedenis van de kerststal en over verschillende Limburgse kunstenaars die, op geheel eigen wijze hebben bijgedragen aan het culturele erfgoed waar pastoor van Oss zo trots op is. In een ander deel van het boek worden de kerstgebruiken van verschillende landen over de hele wereld bekeken. Hier is te zien hoe lokale kunst en lokale gebruiken van invloed zijn op de productie van de kerstgroepen. Er is een hoofdstuk over gebruikte materialen, over de symboliek van de overige kerstgroepfiguren en natuurlijk is er een heel hoofdstuk gewijd aan zijn geliefde santons uit de Provence.

Door het hele boek vertelt pastoor Van Oss hoe het kerstverhaal, van kinds af aan, met zijn leven verweven is geraakt en hoe hij door de jaren heen zijn kerstgroepenverzameling heeft uitgebreid.
De goed verstaander zal het voelen: de warmte van de stal en de vreugde om er te zijn voor de ander.

Specificaties

Titel:"Ik ben de stal"
Verteller:Pastoor J.A.M. van Oss s.m.m.
Auteur:Ingrid Henssen - van Hees
Omvang:372 pagina's, ca 430 foto's
Uitvoering:gebonden in harde kaft, fullcolor
ISBN:978-90-9030518-9

Het boek in de media

"Ik ben de stal" heeft ook in de media de nodige aandacht gekregen.
Klik op de afbeeldingen hieronder om artikelen te bekijken in diverse bladen.

Wijzer
Montfortaans Infoblad de Wijzer
Nuutsbaeker
de Nuutsbaeker
VIA Sittard Geleen
VIA Sittard Geleen
Nuth en Omstreken
Nuth en Omstreken
de Limburger
de Limburger

Dank aan verkooppunten

We willen de verkooppunten die het boek aangeboden hebben, danken voor hun medewerking:


Links

De website van Parochie St. Hubertus te Genhout

Subsidie provincie Limburgterug naar overzicht