Pastoor J. van Oss s.m.m.

Sinds 1994 is pater J. v. Oss s.m.m. pastoor van de parochie. Hij werd geboren in het Gelderse Druten op 6 juli 1937. Maar hij lijdt aan "limburgitis". Hij kreeg zijn opleiding, ook in Schimmert, op het Klein Seminarie van de Montfortanen. Hij is lid van de Congregatie van de Montfortanen, die sinds 1881 verblijven en werken in Schimmert. Na zijn priesterwijding gaf hij catechese aan de Mavo "Op de Bies" eveneens in Schimmert. En zo is hij met Schimmert verweven. Hij voelt zich helemaal met het dorp verbonden. Van 1973 tot 1983 was pater Van Oss kapelaan in Schimmert. Vanaf 1983 is hij ook pastoor in het naburige Beeker-Genhout.


pastoor J. van Oss s.m.m.

Bekendheid heeft pastoor Van Oss gekregen door zijn passie voor kerstkribben. Zijn verzameling is bekend binnen en buiten de regio. Regelmatig zijn er tentoonstellingen op allerlei plaatsen, zoals in de Kloosterbibliotheek van Wittem, het Heemkundemuseum in Valkenburg en de Kluis in Geleen. In het Limburgs Museum in Venlo wordt het grootste gedeelte van zijn verzameling permanent tentoongesteld.

Pastoor Van Oss heeft in 2008 een koninklijke onderscheiding gekregen bij gelegenheid van zijn zilveren jubileum als pastoor van de ruim 1300 zielen tellende St.Hubertus-parochie van Genhout. Burgemeester Hubert Vos van Nuth en burgemeester Armand Cremers van Beek reikten hem deze onderscheiding uit op zondag 12 oktober 2008. In 2012, op zijn 75e verjaardag, is pastoor Van Oss benoemd als lid van de Orde van Sint Remigius. Op Hemelvaartsdag 2017 is pastoor Van Oss s.m.m. bij gelegenheid van zijn 50 jarig priesterjubileum en zijn 80e verjaardag door burgemeester Désirée Schmalschläger benoemd tot ereburger van de gemeente Nuth.

terug naar overzicht  |  omhoog naar parochie